Vrste finansijskih proizvoda

Naši finansijski proizvodi
Za članove Mikra porodice  smo obezbijedili proizvode sa različitim uslovima, prilagođene potrebama, namjeni i mogućnostima. Finansijski proizvodi  za unapređenje poslovnih aktivnosti iz oblasti poljoprivrede, usluga, proizvodnje i trgovine kao i za zadovoljavanje potreba lične prirode, kao što su potrošnja, adaptacija stambenog prostora i ostale namjene su dio naše palete usluga. Jednostavan pristup finansijskim sredstvima, brza obrada i ljubazno osoblje, samo je dio razloga zašto Mikra svakodnevno postaje bogatija za nove članove naše porodice. Ukoliko ste mikropoduzetnica/mikropoduzetnik te vam trebaju finansijska sredstva do 10.000,00 KM za unapređenje vašeg malog biznisa, možete da birate jedan od slijedećih finansijskih proizvoda:

FLEXI ZADRUGA
MKF Mikra je ponosna na finansijski  proizvod Flexi zadruga jer jedini na području Bosne i Hercegovine i regiona radimo sa ovom posebnom metodologijom (Village banking). Flexi zadruga se od drugih proizvoda razlikuje prema: pristupačne garancije kroz solidarne grupe, učešće u internom fondu zadruge, koji nudi opciju akumuliranja novčanih sredstava istovremeno uz opciju dodatnog finansiranja iz internog fonda zadruge, mjesečni sastanci te članstvo u zadrugama. Motivišemo klijente da koriste ovaj proizvod kroz smanjenje kamatnih stopa te kroz druge vidove beneficija. Korisnice u Flexi zadruzi, osim pogodnosti u finansiranju imaju priliku da na mjesečnim sastancima uplaćuju svoje rate, apliciraju za dodatna sredstva iz internog fonda zadruge, ostvaruju dodatnu zaradu, dobiju savjete naših kreditnih službenika i iskustva drugih klijenata, te da preko ostalih članova Flexi zadruga izvrše plasman svojih proizvoda i usluga. Klijentice ovaj finansijski proizvod koriste sa namjenom za obrtna sredstva ili manju investiciju za svoj biznis sa rokom otplate do 12 mjeseci. Članice Mikra porodice kroz ovaj proizvod mogu da dobiju sredstva u maksimalnom iznosu od 10.000 KM sa vrlo pristupačnim garancijama. Korisnice u Flexi zadruzi su isključivo žene – mikropoduzetnice.

INDIVIDUALNI  FINANSIJSKI PROIZVODI
MKF Mikra je kreirala paletu individualnih finansijskih proizvoda namjenjenih različitim potrebama članova Mikra porodice. Razlikujemo individualni finansijskih proizvoda za investiciju, obrtni kapital, potrošnju, stambene potrebe i nenamjenski finansijski proizvod. Individualne finansijske proizvode u MKF Mikri karakteriše vrlo jednostavna procedura odobravanja finansijskih sredstava uz maksimalnu moguću brzinu obrade zahtjeva (u prosjeku 2 – 5 dana). Većina Mikrinih klijenata koji se bave trgovinom, uslugama ili proizvodnjom finansiranje u MKF Mikri započinje zadovoljavanjem potreba za obrtnim sredstvima. Novčana sredstva za obrt se najčešće koriste za kupovinu robe – obrtnog kapitala, za kupovinu dodatnog inventara, plaćanje dodatnih radnika, unapređenje poslovne lokacije ili rentanje objekta na boljoj lokaciji. Kontinuirano finansiranje, manji novčani iznosi sa tendencijom rasta kroz cikluse i kraći rokovi su prepoznati kao adekvatni za zadovoljavanje klijentovih potreba za obrtnim sredstvima. Kao podršku razvoju biznisa, na raspolaganju su i finansijska sredstva za investicione potrebe. Investiciono ulaganje i povremena nabavka osnovnih sredstava za mikro i male biznise je neophodna za razvoj biznisa i zahtijeva veće iznose finansiranja i duže rokove otplate. Nabavka takvih osnovnih sredstava uključuje nabavku dostavnih vozila, namještaja, mašina ili ulaganje u poslovne objekte. Poljoprivrednici finansijska sredstva u najvećoj mjeri koriste za uzgoj ili proširenje stočnog fonda, peradarstvo, uzgoj žitarica, kukuruza i stočnog bilja kojim hrane stoku (krave, ovce, svinje ili perad) a kao finalni proizvod na tržište plasiraju meso, mlijeko, jaja itd. Finansiranje se koristi i za uzgoj žitarica za direktnu prodaju, uzgoj povrća, proširenje voćnjaka, uzgoj vinove loze i proizvodnju meda. Klijenti koji imaju iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji i vlastito zemljište nerijetko se odlučuju za opciju individualnog finansiranja za započinjanje ili proširenje vrlo unosne plasteničke proizvodnje a u posljednje vrijeme i za opciju uzgoja jagodičastog voća na otvorenom. Poljoprivredna proizvodnja zahtijeva i povremena ulaganja u nabavku manjih poljoprivednih mašina, traktora, motokultivatora i ostale opreme za modernizaciju i unapređenje standarda poljoprivredne proizvodnje. Kontinuirano finansiranje, rokovi otplate prilagođeni sezonskim karakterom potreba za ulaganjem kao i dinamikom očekivanih prinosa su prepoznati kao adekvatni za zadovoljavanje potreba u poljoprivredi.

MKF Mikra je prepoznala i potrebu naših postojećih i potencijalnih članova za unapređenje životnog standarda. Težnja ka poboljšanju životnog standarda kroz unapređenje stambenih uslova i zadovoljavanju ostalih potreba domaćinstva, nevezanih za biznis, omogućila je MKF Mikri da kroz svoj potrošački proizvod dodatno podrži unapređenje socijalnog statusa članova Mikra porodice, a prije svega žena, te ojača njihov položaj u porodici i društvu. Klijenti kroz ovaj finansijski proizvod mogu da dobiju novčana sredstva u maksimalnom iznosu od 10.000,00 KM te na rok otplate do maksimalnih  60 mjeseci, u zavisnosti od potreba.