Vrste finansijskih proizvoda

Naši finansijski proizvodi
Za članove Mikra porodice  smo obezbijedili proizvode sa različitim uslovima, prilagođene potrebama, namjeni i mogućnostima. Finansijski proizvodi  za unapređenje poslovnih aktivnosti iz oblasti poljoprivrede, usluga, proizvodnje i trgovine kao i za zadovoljavanje potreba lične prirode, kao što su potrošnja, adaptacija stambenog prostora i ostale namjene su dio naše palete usluga. Jednostavan pristup finansijskim sredstvima, brza obrada i ljubazno osoblje, samo je dio razloga zašto Mikra svakodnevno postaje bogatija za nove članove naše porodice. Ukoliko ste mikropoduzetnica/mikropoduzetnik te vam trebaju finansijska sredstva do 10.000,00 KM za unapređenje vašeg malog biznisa, možete da birate jedan od slijedećih finansijskih proizvoda:

Poljoprivredni krediti

Poljoprivredni krediti su krediti za investiciona ili obrtna ulaganja u poljoprivredne biznise. Prilagođeni su poljoprivrednicima prvenstveno u smislu slabijih garancija. Iznosi, rokovi i ostali uslovi zavise od namjene.

Krediti sa namjenom investicija su krediti za investiciona ulaganja u biznis. Obično su većih inicijalnih iznosa sa dužim rokovima otplate, u zavisnosti od namjene kredita. Krediti sa namjenom za obrtna sredstva su krediti za finansiranje potrebe za obrtnim sredstvima postojećih ili novih klijenata. U većini slučajeva riječ je o manjim iznosima i kraćim rokovima, prilagođenim potrebama klijenata i otplatnoj moći.

Biznis krediti

Biznis krediti su krediti za investiciona ili obrtna ulaganja u mikro ili male biznise iz  oblasti usluga, trgovine ili proizvodnje. Prilagođeni su poduzetnicima u smislu brze realizacije kredita za finansiranje biznis potreba. Iznosi, rokovi i ostali uslovi zavise od namjene.

Krediti sa namjenom investicija su krediti za investiciona ulaganja u biznis. Obično su većih inicijalnih iznosa sa dužim rokovima otplate, u zavisnosti od namjene kredita. Krediti sa namjenom za obrtna sredstva su krediti za finansiranje potrebe za obrtnim sredstvima postojećih ili novih klijenata. U većini slučajeva riječ je o manjim iznosima i kraćim rokovima, prilagođenim potrebama klijenata i otplatnoj moći.

Krediti za ostale potrebe

U kredite za ostale potrebe spadaju potrošački, stambeni i nenamjenski krediti (iako nenamjenski krediti spadaju u grupu „Ostalo“, ovi krediti se plasiraju postojećim ili novim klijentima mikropoduzetnicima za jednu ili više različitih namjena). Iznosi, rokovi i ostali uslovi zavise od kreditnog proizvoda.

Zbog sve veće potrebe za obezbjeđenjem sredstava za potrošnju, koji na indirektan način utiču na unapređenje životnih uslova klijenta (npr. ogrjev, školarina, liječenje, registracija auta, godišnji odmori), MKF Mikra se plasiranjem potrošačkih kredita odlučila da svojim novim i postojećim klijentima pruži priliku da na jednom mjestu uzmu kreditna sredstva i na taj način rasterete svoj kućni budžet od godišnjih finansijskih udara.

Stambeni kredit je namijenjen za finansiranje unapređenja uslova života postojećih, ali i potencijalnih klijenata kroz poboljšanje stambenog prostora. U narednom periodu MKF Mikra planira nastaviti rad sa ovim kreditnim proizvodom uz mogućnost njegovog unapređenja sa fokusom na energetsku efikasnost, te druga ekološki prihvatljiva rješenja.

MKF Mikra je u prethodnom periodu uvela novi kreditni proizvod Individualni nenamjenski kredit, namijenjen za zadovoljavanje finansijskih potreba klijenata koji imaju stabilna mjesečna primanja, te na taj način osiguravaju redovnu otplatu kredita. MKF Mikra će dati prednost u odobravanju nenamjenskih kredita klijentima koji se bave poljoprivredom ili drugim oblikom malog biznisa, te na taj način zadržati fokus na radu sa klijentima mikropoduzetnicima, bez obzira na namjenu kredita.

MKF Mikra je prepoznala i potrebu naših postojećih i potencijalnih članova za unapređenje životnog standarda. Težnja ka poboljšanju životnog standarda kroz unapređenje stambenih uslova i zadovoljavanju ostalih potreba domaćinstva, nevezanih za biznis, omogućila je MKF Mikri da kroz svoj potrošački proizvod dodatno podrži unapređenje socijalnog statusa članova Mikra porodice, a prije svega žena, te ojača njihov položaj u porodici i društvu. Klijenti kroz ovaj finansijski proizvod mogu da dobiju novčana sredstva u maksimalnom iznosu od 10.000,00 KM te na rok otplate do maksimalnih  60 mjeseci, u zavisnosti od potreba.